Om OssTeori og praksissGitarskolenPianoskolenStemming av pianoKontakt oss
 
 
Stemming av piano
Har du et piano som trenger stemming er det bare å ta kontakt.

Om våren, på den tiden når du slår av varmen, er luften veldig tørr. Strengene absorberer denne endringen, og gjør at pianoet blir veldig skarp i lyden om sommeren. Denne sesongendring påvirker det midtre lydbilde i pianoet.

Temperaturen i rommet hvor pianoet står, er ofte varierende. Dette påvirker stemmebildet mindre enn fuktigheten. Direkte sollys og varme fra senelys, kan ofte gi hurtige endringer i stemmingen. Når du flytter, er det ikke så mye transporten av pianoet som får pianoet til å endre seg, det er heller avklimatiseringen som er viktig. Vent minst en måned før du stemmer pianoet. Dersom både fuktighet og temperatur er kontrollert i rommet hvor pianoet står, vil endringer i stemmingen egentlig forsvinne, og pianoets lydbilde blir mye mer stabilt.

Nye strenger kan få "pitch" til å flate ut. Ny musikkstrenger er ofte elastiske og begynner og strekke seg med en gang de strammes opp i rett tone. Dette er årsaken til at nye pianoer må stemmes ofte det første året. Hver gang strengen er strammet opp, vil dette positivt påvirke stabiliteten i strengen. Eldre pianoer som har vært utsatt for sesong fuktighets endringer over åra, kan få som et resultat en mer løs stemmegaffel og resultatet er dårlig stemmestabilitet. Jo høyere og jo oftere du spiller på pianoet, jo hurtigere vil det gå ut av stemming, litt etter litt. Styrken som hammeren gjentagende slår på strengen, kan påvirke stress på strengens, og kan forårsake at skarphet i klangen avtar.

For å sette perspektiv på stemming, husk at et konsert piano er stemt før hver forestilling, og at piano til proff opptak i studio, som er i konstant bruk, er stemt 3 eller 4 ganger hver uke. For å finne et privat behov må en hensynta overnevnte momenter.


Stemming.

Få ditt piano stemt så ofte rå er, men et minimum bør være to ganger i året. Dog er dette bare en "tommelfinger regel". Husk : Når du setter på varmen om vinteren, og når du slår av varmen om våren, er du helt sikkert i nærheten av å måtte stemme pianoet innen en måned. Spesielt på disse årstidene hvor fuktigheten starter å synke, eller når trevirkets struktur i pianoet svulmer, vil det starte å drifte ute av "tune"

Så det er viktig at pianoet som står i, blir vant til klimaendringene.

Dette sier fabrikantene om pianostemming :


Steinway & Sons
“Uansett hvor godt pianoet er stemt, er atmosfæriske variasjoner og pianoets naturlige konstruksjon, gjøre at pianoet konstant blir ute av tune.”

Yamaha Pianos
“Et piano bør stemmes minst to ganger i året”
”Komplett piano service skal inkludere periodisk regulering og “voicing” i tillegg til stemming.”

Baldwin Piano Company
“Etter første året bør et piano bli stemt minst to ganger hvert år.”

Husk at hvert piano påvirkes av en eller flere faktorer, sånn som :

Fuktighets endringer
Temperatur endringer
Strengene strekkes
Slitte stemmegafler
Hardhendt bruk

Konklusjon :

Hvor ofte du bør stemme ditt piano, er påvirket av pianoets kvalitet, lokalomgivelser, og den musikalske krav fra eieren. Gitt at pianoet hovedsakelig er brukt som ”pyntepiano”, vil det som regel ikke være bruk for pianostemming mer en en gang i året. Hvis pianoet er spilt på regelmessig, og det er i god tilstand, bør pianoet stemmes to ganger i året, en gang om høsten og en gang om våren. Hvis pianoet brukes hverdag ,altså proff bruk, tilrådes fire ganger i året, eller mer. Sistnevnte er mer tilpasset personlig bruk., og når tonen begynner å bli plagsom.